Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στις 7 Ιανουαρίου 2016 βρεθήκαμε στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ιδρύτριας και Προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, κυρίας Ιωάννας Παπαντωνίου, η οποία γιόρτασε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, την ονομαστική της γιορτή και τα ογδοηκοστά γενέθλιά της. 
Στις 6 το απόγευμα αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας, από την οποία 3 μέλη της Χορευτικής μας Ομάδας ήσαν ντυμένα με τις νυφιάτικες φορεσιές του Αυλώνα που έχει κατασκευάσει η Ομάδα Λαογραφικού Εργοχείρου του Συλλόγου μας, έφθασε στο χώρο του Μουσείου και ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στην υψηλή εορτάζουσα προσφέροντας της ως δώρο το βιβλίο του Δημητρίου Λιάκουρη "Αυλώνας Αττικής-ανατρέχοντας στις ρίζες μας", το βιβλίο του Δρος Σπύρου Στεργίου "Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα Αττικής-έκδοση της Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως" και το φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου μας.
Η κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου χάρηκε ιδιαίτερα αντικρύζοντας από κοντά το αντικείμενο στο οποίο αφιέρωσε όλη τη ζωή της, το ένδυμα, με ιδιαίτερα έμφαση τις παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και ζήτησε από την αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας λεπτομέρειες για την Ομάδα Λαογραφικού Εργοχείρου που κατασκεύασε τις παραπάνω φορεσιές ενώ στο τέλος φωτογραφήθηκε μαζί μας.
Η αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη κατακλύσθηκε από υψηλούς καλεσμένους από όλο το φάσμα του Ελληνικού πολιτισμού των οποίων τα ονόματα είναι αδύνατον να αναφερθούν σε ένα τόσο μικρό άρθρο.
Η πληθώρα του κόσμου και των υψηλών προσκεκλημένων που τίμησαν την κυρία Παπαντωνίου αποδεικνύει για άλλη μιά φορά το τεράστιο ηθικό ανάστημα μιάς λαμπρής Ελληνίδας που αφιέρωσε όλη της τη ζωή και περιουσία σε υψηλά ιδανικά και στόχους τους οποίους διεκπεραίωσε με τα καλύτερα αποτελέσματα ιδρύοντας εν τέλει στη πόλη του Ναυπλίου το διάσημο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα ένα από τα καλύτερα και πλουσιότερα Εθνογραφικά Μουσεία στην Ευρώπη.
Φεύγοντας, αποχαιρετίσαμε την ευγενική δέσποινα της βραδιάς και υπογράψαμε στο βιβλίο ευχών που υπήρχε στην έξοδο του Μουσείου.
Ευχόμαστε στην κυρία Παπαντωνίου να είναι πάντοτε γερή και δυνατή και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στην πατρίδα μας!