Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΔΗΜ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΥΛΩΝΑ 28-2-2016

Στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα παρακολουθήσαμε  μιά καταπληκτική διάλεξη για το κόσμημα και τους τρόπους στολισμού των παραδοσιακών ενδυμασιών από την κα Ξένια Πολίτου, την επιμελήτρια Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη. Η ομιλήτρια μας ταξίδεψε στα κοσμήματα που φορούσαν Ελληνίδες του 18ου και 19ου αιώνα.
Μέσα από την μελέτη των κοσμημάτων, των αντικειμένων αργυροχοΐας και του στολισμού της παραδοσιακής φορεσιάς, η ομιλήτριά μας, έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων αλλά και τους παράγοντες που τον διαμόρφωσαν.
Απαντήσεις στις οποίες τα παραδοσιακά κοσμήματα που όλοι μας έχουμε και φορούμε, φέρνουν στην επιφάνεια τις κρυμμένες ιστορίες τις οποίες τα ίδια αφηγούνται σιωπηλά.
Ευχαριστούμε την κα Πολίτου για την παρουσίαση των υπέροχων δημιουργιών των προγόνων μας, που μας εμψυχώνει στη δημιουργική πορεία μας με θέμα την παράδοσή μας!!! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επίσκεψή μας στο Μουσείο Μπενάκη, όπου ανάμεσα στα εκθέματα εδώ και δέκα ημέρες εκτίθεται πρόσφατη δωρεά Αυλωνίτικης νυφικής φορεσιάς, όπως μας ενημέρωσε η Ομιλήτρια!
Ευχαριστούμε επίσης το επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας κο Γιάννη Τσαλαπάτη, τεχνίτη παραδοσιακών κοσμημάτων, που μεσολάβησε ώστε να πραγματοποιηθεί η ομιλία της κας Πολίτου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα.
Την διάλεξη πλαισίωσαν μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου μας ντυμένα με την παραδοσιακή τοπική φορεσιά και τα τοπικά παραδοσιακά μας κοσμήματα, των οποίων αντίγραφα έχει κατασκευάσει ο κος Γιάννης Τσαλαπάτης.

Η κα Ξένια Πολίτου είναι η Επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού και Νεοελληνικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη από το 2010. Σπούδασε Γαλλική και Συγκριτική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Sorbonne Nouvelle (Paris 3). Μετά από πολυετή θητεία στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας το οποίο διατηρεί το Λύκειο και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, εντάχθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2005. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα υφάσματα και στις ενδυμασίες, ενώ έχει εμπλακεί και στη διοργάνωση όλων των ενδυματολογικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Mπενάκη τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι μέλος της Ενδυματολογικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας. Μέσα από τις μελέτες της και την έρευνά της, έχει θησαυρίσει πλήθος γνώσεων, τις οποίες κατέθεσε στη διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν το παραδοσιακό κόσμημα και τον τρόπο στολισμού της παραδοσιακής Ελληνικής φορεσιάς.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου