Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ-Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΙΩΝ

Η καλή μας φίλη Δέσποινα Δρεπανιά από την Αθήνα, μας έστειλε από το αρχείο της Βουλής των Ελλήνων φύλλο της εφημερίδας ΩΡΑ της 9ης Δεκεμβρίου 1882, από ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση της Βουλής στις 8 Δεκεμβρίου 1882. 
Στο σύντομο άρθρο καταγράφονται ερωτήσεις του Αντωνίου Ζυγομαλά, ο οποίος είχε εκλεγεί σε νεαρή ηλικία βουλευτής από το 1880.
Την πρώτη ερώτησή του, προ ημερησίας διατάξεως, ο νεαρός τότε βουλευτής Αντώνιος Ζυγομαλάς την απευθύνει στους Υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης με αφορμή κρούσματα ευλογιάς που είχαν διαπιστωθεί στη περιοχή της Νεάπολης στην Αθήνα και συνιστά να κλείσουν ως εκ τούτου όλα τα δημοτικά σχολεία, κατόπιν δε ομιλεί γα τα σχολεία του Δήμου Ωρωπίων. 
Στη δεύτερη ερώτησή του ο Ζυγομαλάς αναφέρεται και πάλι στα σχολεία του Δήμου Ωρωπίων, ενώ επεκτείνεται στο Συγγρό και το σύστημα της δεκάτης που πλήρωναν οι καλλιεργητές και οι αγρότες του Δήμου Ωρωπίων στον τσιφλικά Συγγρό και "παντοία άλλα" όπως αναφέρει το άρθρο.
Η μέριμνα του Αντωνίου Ζυγομαλά για την περιοχή του Δήμου Ωρωπίων φαίνεται από τα πρώτα βήματα της κοινοβουλευτικής του σταδιοδρομίας στη δε πορεία της ως γνωστόν εκφράστηκε με πλήθος νομοθεητμάτων και ευεργεσιών αφού από το 1885 και έπειτα διετέλεσε Υπουργός.
Ευχαριστούμε τη φίλη μας Δέσποινα Δρεπανιά, η οποία μας στέλνει συχνά άγνωστους θησαυρούς για την οικογένεια Ζυγομαλά η οποία ευεργέτησε ποικιλοτρόπως τον Αυλώνα και τον Δήμο Ωρωπού.