Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-23/1/2015

Η Υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης κυρία Αμαλία Νάνου ενημερώνει και προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης στην επόμενη ανάγνωση που θα γίνει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 6 το απόγευμα στο Καφέ Μαγγίνα. Θα αναγνωσθεί το μυθιστόρημα του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα ''Θάνατος στο Βιλπαράϊζο'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η Λέσχη Ανάγνωσης την παραπάνω ημέρα και ώρα θα κόψει και την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Ο Μένης Κουμανταρέας (1931-2014) ήταν Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον θείο του στο Λονδίνο, όπου και ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση. Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν ενώ φοίτησε στη Νομική και Φιλοσχολική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνώνα και εργάστηκε για 20 χρόναι σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το περιοδικό Ταχυδρόμος και την επόμενη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Τα μηχανάκια''. Από το 1982 ζούσε αποκλειστικά από τη συγγραφική του δραστηριότητα. Το 1987 το μυθιστόρημα του "Η φανέλα με το εννιά’’ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο  από τον Παντελή Βούλγαρη. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα Εκλογή, Ηριδανός, Επιθεώρηση Τέχνης, Οδός Πανός και άλλα. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά,γαλλικά και γερμανικά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ


Tο μεγαλύτερο μέρος του διηγήματος διαδραματίζεται στη Χιλή. Κεντρικός ήρωας, είναι ο Ανατολικογερμανός ηγέτης Έρικ Χόνεκερ, που πάσχει από καρκίνο και βρίσκεται στα τελευταία του. Αφηγητής, ένας νεαρός Ελληνας γιατρός του νοσοκομείου του Σαντιάγο, που καλείται να κουράρει τον Χόνεκερ και να απαλύνει τον πόνο του. Τόπος της υποτυπώδους δράσης, η έπαυλη που φιλοξενείται ο αυτοεξόριστος ηγέτης από ένα μυστηριώδη δόκτορα, γερμανικής καταγωγής. Αργότερα θα προστεθεί και το φημισμένο λιμάνι του Βαλπαραΐζο. Μια εκπληκτική πόλη – ντενεκεδούπολη κατά το ήμισυ- που βλέπει στον Ειρηνικό, χτισμένη αμφιθεατρικά, δίχως ρυμοτομικό σχέδιο, σχηματίζοντας στις ανωφέρειές της ένα λαβύρινθο από αυθαίρετες κατοικίες και αδιέξοδα σοκάκια. Εκεί θα παιχτεί και το τελευταίο επεισόδιο από την πολυτάραχη ζωή του Χόνεκερ, αλλά και αυτό που θα σημαδέψει το μέλλον του νεαρού αφηγητή. Πέρα όμως από το αστυνομικής υφής επεισόδιο στις κακόφημες γειτονιές του Βαλπαραΐζο, εκείνο που πραγματικά θα απολαύσει ο αναγνώστης στο βιβλίο του Κουμανταρέα είναι το λεκτικό πινγκ πονγκ  ανάμεσα στους δύο ήρωες.  

Τα ιδεολογικά και ηθικά διλήμματα των δύο πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος ο Μένης Κουμανταρέας τα διαχειρίζεται σε αυτή του την κατάθεση με αξιοσημείωτο νεωτερικό τρόπο. Φλας μπακ, φαντασιακές σκηνές, πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις εγκιβωτισμένες στην κύρια αφήγηση κ.ά. υπηρετούν την «αλήθεια» του καθενός χωρίς να υπονομεύουν παράλληλα και την απαιτητική πλοκή.