Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-11/4/2014

Η Υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης κα Αμαλία Νάνου ενημερώνει ότι η επόμενη Λέσχη θα γίνει την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, ώρες 6-8 το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα Αυλώνα
Θα αναγνωστεί το βιβλίο της Χάρις Κατάκη ''Οι τρεις ταυτότητες της Ελληνικής Οικογένειας'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Προσκαλούνται οι φίλες και οι φίλοι της Λέσχης Ανάγνωσης να προσέλθουν την παραπάνω μέρα και ώρα για την ανάγνωση του βιβλίου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ




Η Χάρις Κατάκη γεννήθηκε στην Καβάλα, σπούδασε Ψυχολογία στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 1975. Το 1983 ίδρυσε το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, το οποίο διευθύνει έκτοτε. Ασχολείται με την Κλινική Ψυχολογία, την εκπαίδευση ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας, την έρευνα και τις σχετικές εκδόσεις. Το πλούσιο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει σειρά δημοσιευμάτων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Το 1974 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο ("Οι Τρεις Ταυτότητες της Ελληνικής Οικογένειας"), που έχει κάνει μέχρι τώρα εννιά εκδόσεις. Η ερευνητική της εργασία αφορά κυρίως την ανάπτυξη εννοιών και αρχών που διέπουν τα ανθρώπινα συστήματα. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά της εστιάστηκε στην πρωτοποριακή προσπάθεια της εννοιολογικής τεκμηρίωσης ενός συνθετικού μοντέλου θεραπείας. Είναι στέλεχος πολλών επιστημονικών οργανώσεων. Θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων θεραπευτών και ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας με διεθνή αναγνώριση. Έχει ιδρύσει και διευθύνει την γνωστή και επιτυχημένη σειρά "Ανθρώπινα Συστήματα" στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 30 βιβλία που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε κοινωνικούς επιστήμονες και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον άνθρωπο. Στην σειρά έχουν επίσης ενταχθεί και αρκετά παιδικά βιβλία βασισμένα στον συστημικό τρόπο σκέψης.
Βιβλία της συγγραφέα:


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ





  "Τα άτοµα δυσκολεύονται να τοποθετήσουν τον εαυτό τους απέναντι στις αντιφατικές αντιλήψεις που συνυπάρχουν στο περιβάλλον τους. Οι εσωτερικές συγκρούσεις διοχετεύονται αναπόφευκτα στη συναλλαγή µε τους άλλους και δηµιουργούνται εµπλοκές στην επικοινωνία. Οι διαπροσωπικές συγκρούσεις αυξάνουν την εσωτερική σύγχυση και ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται... Η κρίση που συγκλονίζει σήµερα τις ελληνικές οικογένειες -διαπιστωµένη από ειδικούς και µη- είναι η σύγχυση αξιών που συνδέεται άµεσα µε τις αντιλήψεις που έχουµε για το ρόλο µας ως αντρών, γυναικών, συζύγων, παιδιών, συγγενών".

Από την πρώτη έκδοση


"Από τη γενικευµένη αίσθηση του αδιεξόδου µοιάζει να περνάµε σε µια περίοδο αναζήτησης διεξόδου. Μέσα στους κλυδωνισµούς των τελευταίων δεκαετιών που συντάραξαν τα θεµέλια της ελληνικής κοινωνίας, η οικογένεια έµοιαζε κτίριο έτοιµο να σωριαστεί. Είχαµε αρχίσει να φοβόµαστε ότι η σύγχρονη αστικοποιηµένη καταναλωτική κοινωνία µας θα χτιζόταν πάνω στα συντρίµµια των οικογενειακών σχέσεων. Φαίνεται όµως ότι µέσα στη σύγχυση και τον πανικό που δηµιουργούσαν οι συνεχείς κατεδαφίσεις στο δρόµο προς την κατάκτηση της ευηµερίας, είχαµε υποτιµήσει την ανθεκτικότητα, την ευστάθεια, την προσαρµοστικότητα και την ευελιξία των οικογενειακών δεσµών, που για µια ακόµα φορά, όπως σε προηγούµενες φάσεις εθνικών και κοινωνικών κρίσεων, λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας".



Από την όγδοη έκδοση


Σ’ αυτό το βιβλίο γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί η χαοτική ενδοοικογενειακή συναλλαγή µε βάση τα αλληλοσυγκρουόµενα πρότυπα ζωής που µπερδεύονται µέσα µας καθώς η κοινωνία µας περνάει αστραπιαία από το παραδοσιακό στο µετανεωτερικό στάδιο εξέλιξης.