Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΒΛΙΑΣΙ

Εντός του στρατοπέδου Αυλώνα βρίσκεται η πολύ παλιά εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Στους Αυλωνίτες αυτή η εκκλησία είναι γνωστή σαν ο Προφήτης Ηλίας στο Βλιάσι από την τοπθεσία που είναι κτισμένη, ενώ σήμερα λόγω του στρατοπέδου ΚΕΤΘ Αυλώνα είναι γνωστή σαν ο Προφήτης Ηλίας στο Στρατόπεδο. 
Πιό κάτω, πάλι εντός του στρατοπέδου, βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Παναγίας, κτίσμα του 14ου αιώνα που έχει καταγραφεί από τον καθηγητή Ορλάνδο το 1940.
Η εκκλησίας της Κοίμησης με τον Προφήτη Ηλία συνδέονται με υπόγειες στοές κατασκευασμένες πολύ παλιά ίσως και πριν την Τουρκοκρατία.
Η περιοχή του Βλιάσι αποτελούσε οικισμό με πολλούς κατοίκους οι οποίοι κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 ίσως και λίγο αργότερα μετακινήθηκαν στο σημερινό χωριό του Αυλώνα. 
Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία είναι περίπου του 1800 μ.χ. Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι υπήρχε το έτος 1836. 
Στην περιοχή έμεναν πολλές οικογένειες. Επειδή γύρω φύτρωνε μεγάλος ελαιώνας, υπήρχε ελαιοτριβείο με 2 μεγάλες μυλόπετρες οι οποίες σώζονταν μέχρι τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν και 2 μεγάλες μυλόπετρες για να αλέθουν το σιτάρι από παλιό νερόμυλο που υπήρχε δίπλα στο ρέμα Μπάθεζα που διατρέχει την περιοχή.
Δίπλα στη εκκλησία υπήρχε το νεκροταφείο του οικισμού Βλιάσι. Όταν το 1968 γινόταν η διαμόρφωση του στρατοπέδου, κάποιοι κάτοικοι βρήκαν παλαιά οστά. Μάλιστα ένας πήρε το οστό της κνήμης και το έβαλε δίπλα στο δικό του. Το οστό ήταν τεράστιο. Άρχισαν να λένε ότι οι άνθρωποι που ήταν θαμμένοι εκεί ήσαν γιγαντόσωμοι.
Για πρώτη φορά φέτος, εδώ και πολλά χρόνια, ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων του στρατοπέδου Επιλάρχου Μελίδη, κύριος Βασίλειος Παπαδόπουλος, άνοιξε τις πύλες στους πολίτες του Αυλώνα, προκειμένου να μεταβούν στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία,  να εκκλησιαστούν παραμονές της γιορτής του Αγίου και επέτρεψε ίσως για πρώτη φορά να φωτογραφηθεί η εκκλησία. Οι προσκυνητές άφησαν τα αυτοκίνητά τους στην πύλη του στρατοπέδου και από εκεί ο στρατός τους μετέφερε με πούλμαν μέχρι ενός σημείου όπου μετά πεζοπορία για ένα περίπου χιλιόμετρο έφτασαν στον κατάφυτο από πεύκα λόφο όπου βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας.   
Η περιοχή του Βλιάσι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Αυλώνα αφού εκεί βρισκόταν ανεπτυγμένος και αυτάρκης οικισμός. 
Ελπίζουμε του χρόνου να ξαναεπισκεφθούμε τον Προφήτη Ηλία!!!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου