Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 21/12/2013-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ





















Με Xριστουγεννιάτικα τραγούδια, Κάλαντα, ποιήματα και πολύ κέφι έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2013 η ετήσια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου μας. Φίλοι και μέλη του Συλλόγου όλων των ηλικιών γέμισαν την αίθουσα και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Μετά το ζεστό καλωσόρισμα των φίλων και μελών μας, η εκδήλωση άρχισε με τα παιδιά της Χορωδίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα ''Δημήτριος Λιάκουρης'' που τραγούδησαν τα κάλαντα με την διεύθυνση της δασκάλας τους κας Αθανασίας Βόγγλη που προσφέρει εθελοντικά τις μουσικές υπηρεσίες και γνώσεις της στην Χορωδία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης. Κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τη συνοδεία μουσικής ακούστηκαν από τις 2 χορωδίες, των παιδιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Χορωδίας ενηλίκων του Συλλόγου μας με την διεύθυνση της κας Αθανασίας Βόγγλη. Οι μαθήτριες Βιβιάννα Σύρμα και Ιωάννα Λέκκα διάβασαν ήθη και έθιμα του 12 μερου από πολλά μέρη της Ελλάδας καθώς κι από τον Αυλώνα μερικά από τα οποία είναι τα παρακάτω:

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων έσφαζαν τον χοίρο του σπιτιού. Στην αρχαιότητα τα χοιροσφάγια είχαν αποκλειστικά θυσιαστικό χαρακτήρα και μέχρι πριν από αρκετές δεκαετίες απηχούσαν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες, Πρακτικά το κρέας του χοίρου εξασφάλιζε την σίτιση του σπιτιού για όλο τον χρόνο. Από το κρέας του έτρωγαν τηγανητό ή ψητό στα κάρβουνα ανήμερα των Χριστουγέννων και το υπόλοιπο το πάστωναν και το κρατούσν έτσι συντηρημένο για να σιτίζονται όλη την χρονιά.

Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων καθάριζαν με ιδιαίτερη φροντίδα το τζάκι και την καμινάδα του. Την παραμονή το βράδυ έπαιρναν 2 χοντρά και μεγάλα κούτσουρα από διαφορετικό ξύλο το καθένα τα τοποθετούσαν σταυρωτά μέσα στο τζάκι και άναβαν φωτιά. Έτσι έλεγαν ότι αδελφώνουν τη φωτιά. Την φωτιά αυτή την κρατούσαν αναμμένη μέχρι τα Θεοφάνεια που φεύγουν οι Καλικάντζαροι. Την φωτιά την διατηρούσαν αναμμένη για να μην μπουν οι Καλικάντζαροι από την καμινάδα και μολύνουν το σπίτι.


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά καλούσαν να τους κάνει ποδαρικό για τη νέα χρονιά ένα αγόρι. Το αγόρι που έκανε το ποδαρικό κρατούσε στο ένα χέρι ένα κλαδί ελιάς και στο άλλο μία πετσέτα άσπρη μέσα στην οποία είχαν βάλει γλυκά, μελομακάρανα, στριφτά κλπ. Έμπαινε πάντοτε με το δεξί πόδι στο σπίτι και με το κλαδί της ελιάς χτυπούσε στο κεφάλι ένα-ένα, όλα τα μέλη της οικογένειας και τους ευχόταν καλή χρονιά. Για τον κόπο του ο νοικοκύρης του σπιτιού του δώριζε ασημένιο νόμισμα.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς θυσίαζαν τον πετεινό του σπιτιού. Με το αίμα του σχημάτιζαν επάνω στην πόρτα του σπιτιού το σημείο του σταυρού για να τους προστατεύει όλη την χρονιά. Ο πετεινός γινόταν σούπα και έμπαινε στο κοινό πρώτο τραπέζι της χρονιάς. Μαζί και το πρώτο ψωμί της χρονιάς ''η βασίλα'' στολισμένη με ζυμαρένιο σταυρό και καρπούς σύκα και καρύδια καθώς και στολίδια από ζυμάρι που συμβόλιζαν το σπίτι, τις ασχολίες του νοικοκύρη, τα μέλη της οικογένειας κλπ.

Στα παιδιά της Χορωδίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης δόθηκαν μικρά συμβολικά δώρα στο τέλος της εκδήλωσης. Τελειώνοντας όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι είπαν τα τοπικά κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά.

ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα , πρώτη γιορτή του χρόνου, 
για βγείτε, δέστε, μάθετε, όπου Χριστός γεννιέται.
Γεννιέται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα,
το μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες
και το μελισσοχόρταρο το τρώνε οι κυράδες.
Κι ανοίχτε τα δισάκια σας τα κατακλειδωμένα,
και δώστε μας το κόπο μας απ΄το χρυσό πουγγί σας.
Σε αυτό το σπίτι πούρθαμε πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοικύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Γιάννης Οικονομάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ωρωπού, αντιπρόσωποι φορέων και Συλλόγων κλπ.

Και του χρόνου φίλες και φίλοι!