Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ

Όπως μας ενημέρωσαν ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλώνα κος Νώντας Δημητρίου και η Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά κα Έφη Κρέμου, τα υλικά για την αντικατάσταση της κεραμοσκεπής του Μουσείου, με δαπάνη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, άρχισαν να καταφθάνουν. Σε πρώτη φάση ήρθαν τα Βυζαντινά κεραμίδια, τα οποία κατασκευάσθηκαν σε ειδικό κεραμουργείο αφού έχουν αρχίσει πλέον να σπανίζουν διότι δεν χρησιμοποιούνται ευρέως, ενώ αναμένονται και τα υπόλοιπα απαιτούμενα υλικά για την αντικατάσταση της στέγης η οποία σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις δηλώσεις των παραπάνω αρμόδιων.
Επιπλέον το Υπουργείο Πολιτισμού, ως Εποπτεύουσα Αρχή του Μουσείου, με το από 31-7-2013 έγγραφό του που κοινοποιήθηκε και στο Σύλλογό μας, έκανε στους χώρους του Μουσείου εκ νέου αυτοψία στις 26 Ιουλίου 2013 η οποία αφορά την κατάσταση των υφασμάτινων εκθεμάτων του Μουσείου. 
Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο "...Κατά την διάρκεια της αυτοψίας και σε συνεννόηση με την Διευθύντρια του Μουσείου κα Κρέμου Ευφροσύνη, αποφασίστηκε η σταδιακή απομάκρυνση των εκθεμάτων από τους εκθεσιακούς χώρους για λόγους συντήρησης....''. 
Ήδη 2 σημαίες, η Τουρκική που υπεστάλη στο Μπιζάνι από τον Ανδρέα Ζυγομαλά και μία Ελληνική μεταφέρθηκαν από την παραπάνω συντηρήτρια στα εργαστήρια συντήρησης του Υπουργείου. 
Επιπλέον στην αυτοψία επισημαίνονται και πάλι οι ακατάλληλοι τρόποι έκθεσης των αντικειμένων του Μουσείου καθώς και προτάσεις για την μελλοντική έκθεσή τους υπό σύγχρονες συνθήκες.
Στην αυτοψία γίνεται λόγος για την περιοδική έκθεση των αντικειμένων του Μουσείου επειδή ασφαλώς ο υφιστάμενος χώρος του Μουσείου κρίνεται μικρός για τα σημερινά δεδομένα.
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι πριν την επανέκθεση του 1991 είχε εγκριθεί μελέτη επέκτασης του Μουσείου στην πίσω πλευρά του η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε.
Μήπως οι αρμόδιοι φορείς είναι καιρός να υλοποιήσουν το εγκεκριμένο έργο; Η δαπάνη άλλωστε δεν είναι απαγορευτική ακόμη και για τους σημερινούς δύσκολους καιρούς.