Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

AΝΑΒΙΩΣΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ




Η τοπική Εκκλησία Αυλώνα με την συμπαράσταση του Συλλόγου μας αναβιώνει ένα πολύ παλιό έθιμο του τόπου μας, την Λιτανεία της Εικόνας της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με παμπάλαια παράδοση η Εικόνα της Αγίας Τριάδας που φυλασσόταν στον Αυλώνα, την Κυριακή της Πεντηκοστής το απόγευμα μεταφερόταν από κατοίκους και ιερείς με πομπή στο βουνό προς το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας όπου τελούνταν ο Μέγας Εσπερινός και την επομένη του Αγίου Πνεύματος, η Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με διήγηση του εφημερίου Αυλώνα π. Χρήστου Σύρμα που διέσωσε παμπάλαια παράδοση, οι τότε κάτοικοι του Αυλώνα έπρεπε να διαλέξουν την ημέρα που θα γινόταν στο χωριό πανηγύρι. Η επιλογή ήταν μεταξύ της εορτής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου του Αυλώνα και της εορτής της Αγίας Τριάδας. Επειδή τον Οκτώβριο οι κάτοικοι ήσαν απασχολημένοι με την σπορά και δεν προλάβαιναν να πανηγυρίσουν όπως ήθελαν τον Άγιο, διάλεξαν να πανηγυρίζουν την εορτή της Αγίας Τριάδας που δεν είχαν πολλές αγροτικές εργασίες. Έτσι καθιερώθηκε η εορτή της Αγίας Τριάδας σαν ημέρα πανηγύρεως στον Αυλώνα. Oι κάτοικοι για να δείξουν την τιμή που απένειμαν ισάξια και στις 2 εορτές, παρήγγειλαν και έφτιαξαν μιά μεγάλη εικόνα η οποία στο πάνω μέρος εικόνιζε την Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) ενώ στο κάτω μέρος εικόνιζε τον Άγιο Δημήτριο. Η εικόνα φυλασσόταν στον Άγιο Δημήτριο και κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας Τριάδας λιτανευόταν και με πομπή έφθανε στο βουνό στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας όπου παρέμενε για την εορτή.

Εφέτος το έθιμο, που είχε εγκαταλειφθεί με την Γερμανική Κατοχή, θα αναβιώσει και πάλι την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013. Η Λιτανεία θα αρχίσει στις 18.45 μ.μ. από το φράγμα επάνω από τη Μεγάλη Βρύση με κατεύθυνση το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας όπου στις 19.00 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός. Την πομπή θα συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΔΩ υπό τη διεύθυνση της κας Αθανασίας Βόγγλη.
Παρακαλούνται οι φίλες και οι φίλοι να συμμετέχουν στην αναβίωση ενός πολύ σημαντικού εθίμου του τόπου μας που μπορεί να ατόνησε λόγω δυσμενών συγκυριών κάποτε αλλά όπως φαίνεται δεν λησμονήθηκε και θα συνεχιστεί