Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ κου ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ




Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού και εκ των Ιδρυτιικών Μελών του Συλλόγου μας κος Βασίλης Λέκκας, μας απέστειλε την παρακάτω ανοικτή επιστολή για να τη δημοσιεύσουμε στον ιστότοπό μας. Ευχαριστούμε τον κο Λέκκα για την αποστολή του εγγράφου το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο.

                                Ιούνιος 18, 2013


                                                                                            ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΛΕΚΚΑ                                                                              ΠΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ                                                                      ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ                                                                  1.  ΔΗΜΑΡΧΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ                                                                  κ.  ΙΩΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟ
ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ                                                          2.  ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                                                           κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΑΝΥΦΑΝΤΗ
                                                                                           ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

                                                                                          ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                                                         (ΑΡΘΡΟ 4 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
                                                                                         ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ)

                                        


ΚΟΙΝ.:  1)  ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ
ΘΕΜΑ:  «ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 19812/29-8-2012 ΤΗΣ
               ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΛΩΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ
               ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ ΜΕ                  

              ΑΡ. ΠΡΩΤ. 19746/28-8-2012)


Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Πρόεδρε,

     Στις 11/6/2013 παρακολουθήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και συγκεκριμένα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το 5ο θέμα «Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων μίας (1) μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 1 MW της εταιρείας «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ» στη θέση «ΜΑΝΔΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» ή «ΤΣΟΥΜΠΑ» στο Δήμο Ωρωπού της περιφέρειας Αττικής.

Η παρουσία σας, η παρουσία των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, η παρουσία αρκετών Δημοτικών Συμβούλων και κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα αντιπροσωπεύοντας  σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων και συλλόγων του Αυλώνα, έχοντας μία ομόφωνη από το Tοπικό και Δημοτικό Συμβούλιο αρνητική απόφαση για την εγκατάσταση στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνα μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας.
Απεδείχθη ότι δεν ήταν επαρκής για να μας σεβαστούν και να συμφωνήσουν με την ομόφωνη απόφασή μας το σύνολο των  Περιφερειακών συμβούλων και κυρίως ο εισηγητής κ. Ι. Προμπονάς και ο Περιφερειάρχης κ. Ι. Σγουρός που με εισήγησή τους ανέβαλαν το θέμα προκειμένου να προσκομιστούν πρόσθετα στοιχεία (αρ. αποφ. 182/2013 Περιφέρειας) προσπαθώντας να μας καθησυχάσουν πως είναι για το καλό μας η αναβολή του θέματος (χωρίς να μας ζητήσουν κάτι πρόσθετο).  Αυτό που με φοβίζει είναι ότι θα παρθεί απόφαση για το παραπάνω θέμα που αναβλήθηκε σε κάποιο  από τα επόμενα περιφερειακά συμβούλια ως έκτακτο θέμα και θα δοθεί θετική απάντηση από την Περιφέρεια.  Παίρνοντας η μία μονάδα έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο υποχρεωτικά θα πάρουν και οι υπόλοιπες μονάδες που ήδη έχουν καταθέσει τα προσύμφωνα και τις αιτήσεις, όπως κυκλοφορεί  από κάποιους παράγοντες, αναμένοντας την πρώτη απόφαση.
Στο τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα 8/5/2013 αναφέρθηκα εκτός των άλλων σε κάποια σημεία από το έγγραφο με αρ. πρωτ. 35759/4-3-2013 της Δ/νσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής με εισήγηση προς το Περιφερειακό συμβούλιο.  Από τα αναγραφόμενα της εισήγησης αναφέρθηκα στα παρακάτω:

Στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 4606/10-12-2012 Δήμου Ωρωπού Υπηρεσίας Δόμησης αναφέρεται στη μονάδα χωρίς να είμαστε ενήμεροι.
Στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 19812/29-8-2012 Δήμου Ωρωπού αναφέρεται στη μονάδα χωρίς να είμαστε πάλι ενήμεροι.
Στο χωρισμό του αγροτεμαχίου επιφάνειας 8695,06 τ.μ. σε τέσσερα γήπεδα στα οποία θα εγκατασταθεί η δραστηριότητα του θέματος όπως αναφέρει στη σελίδα (2) και ερωτώ μήπως πρόκειται να γίνουν τέσσερεις (4) μονάδες;
Πόσο επικίνδυνα είναι τα απόβλητα όταν πρέπει η εταιρεία που θα λειτουργήσει τη μονάδα θα πρέπει να έχει ειδική σύμβαση με εταιρεία μεταφοράς και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σελίδες 12 & 13.
Γιατί πρέπει να είναι ενημερωμένοι η Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία για την ασφάλεια των πτήσεων σελ.12.
Αποδεικνύεται η προχειρότητα της εισήγησης όταν  αναφέρεται για μονάδα που ζητάει να εγκατασταθεί στη Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα το νερό του συστήματος ψύξης της μονάδας αναφέρει ότι θα προέρχεται από το δίκτυο  ύδρευσης του Δήμου Μαρκοπούλου σελίδα (8).  Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να χαθεί οποιαδήποτε εμπιστοσύνη ότι θα λειτουργήσουν όλα νόμιμα και νομότυπα.
Με πόση ευκολία αναφέρονται για 500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης με αγριαγκινάρες σελίδα (7) όταν στον Αυλώνα για μονοετή καλλιέργεια τα στρέμματα είναι περίπου 10.000.  (Οι μονάδες ενέργειας να λειτουργήσουν στον τόπο παραγωγής της βιομάζας).
Το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) Αυλώνα είναι χαμηλής όχλησης χωρίς αέρια-στερεά ή υγρά απόβλητα και έως σήμερα δεν έχει Πολεοδόμηση και δίκτυο υποδομής, είναι επίσης σε απόσταση αναπνοής από τους κοιτώνες χιλιάδων στρατιωτών του στρατοπέδου ΚΕΤΘ Αυλώνα.
Δεν θα δεχθούμε να γίνει ο Αυλώνας Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ του Δήμου Ωρωπού.
Δεν δεχθήκαμε τα βυρσοδεψεία σε οργανωμένη μορφή υπό την επίβλεψη της ΕΤΒΑ.
Δεν δεχθήκαμε τα σκουπίδια με σημαντικό οικονομικό όφελος για το Δήμο και αντιδράσαμε με κινητοποιήσεις και δικαστικούς αγώνες.
«ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Δεν θα δεχθούμε να αποφασίσουν για την υποβάθμιση του Αυλώνα με καύση 26.000 Kg βιομάζας το 24ωρο ανά μονάδα.
Τέσσερες μονάδες πάνω από 100 τόνους βιομάζας το 24ωρο και χωρίς να υπολογίζουν τα υγρά απόβλητα από τη συνεχή παροχή νερού στις μονάδες που θα καταλήγουν μέσω ΑΣΩΠΟΥ στον Ευβοϊκό όπως συμβαίνει για σαράντα (40) χρόνια έως σήμερα με τις βιομηχανίες της περιοχής που δεν εφαρμόζουν τους νόμους με αποτέλεσμα να καταδικαστεί πρόσφατα η χώρα μας με απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για ίδρυση αυτών των μονάδων πρέπει να ενημερωθούμε από επίσημους κρατικούς φορείς και αρμόδια τμήματα Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου.
Αρκετά ερωτήματα πρέπει να τεθούν από ειδικούς επιστήμονες, πρέπει δε να μας χορηγήσουν και τη μελέτη σκοπιμότητας.
Ο Νόμος 3468/2006 ο οποίος αναφέρεται στη σελίδα (1) του εγγράφου αναφέρει στο άρθρο 2 παράγραφο 7 Βιοκαύσιμο και παράγραφο 8 Βιομάζα με βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων καθώς και αστικών λυμάτων και απορριμμάτων.

Σήμερα λένε ότι η βιομάζα είναι φυσική αλλά αύριο θα αποδειχθεί ότι είναι από τα σκουπίδια, τα λύματα και άλλα στερεά απόβλητα.

Με αίτησή μου παρέλαβα:

Το έγγραφο με αρ. πρωτ. 4606/10-12-2012 Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ωρωπού το οποίο απαντά για συγκεκριμένη ιδιοκτησία ότι είναι εντός ΒΙ.ΠΑ.Αυλώνα και για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης που καθορίζονται από το άρθρο 5 του από 23/2/1987 Π.Δ. (ΦΕΚ 166Δ/87 περιεχόμενο μη οχλούσας βιομηχανίας, βιοτεχνίας βιομηχανικού και βιοτεχνικού πάρκου).
Το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 19812/29-8-2012 Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα με υπογραφή αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Παπαγιάννη είναι άμεση απάντηση (την επόμενη ημέρα) σε αίτηση με αριθ. πρωτ. 19746/28-8-2012 για λογαριασμό του επενδυτή «ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΠΕ» και αφορά τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.  Είναι απαραίτητο το έγγραφο αυτό για την εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για να ολοκληρωθεί η εισήγηση για έγκριση.
 Αυτό το έγγραφο αναφέρει και γνωρίζει προς τον αιτούντα ότι δύναται να υδροδοτηθεί η εταιρεία από το Δημοτικό δίκτυο ύδρευσης εφόσον έχει προσκομίσει τα απαιτούμενα τυπικά δικαιολογητικά (τα ίδια και για οικιακή χρήση).

Κύριοι, από τον κανονισμό ύδρευσης αρ. απόφ. 6-12/1/2012 σας επισημαίνω:

Οι παροχές διακρίνονται μόνο σε παροχές ύδρευσης και πυροσβεστικές άρθρο 10.
Παροχές ειδικής χρήσης δικαιούνται τα ακίνητα ειδικού προορισμού, χαρακτηριζόμενα σαν τέτοια με απόφαση του Δημάρχου.  Η κατ’ εξαίρεση παρά την ύπαρξη εμποδίων, ύδρευση των ακινήτων αυτών είναι δυνατή με απόφαση του Δημάρχου.  Άρθρο 16 παρ. 4. 
Επίσης από τον καθορισμό τελών ύδρευσης αρ. απόφ. 7/12-1-2012 για τη Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα δεν χορηγούμε παροχές ύδρευσης για επαγγελματική χρήση (μικρής ή μεγάλης κατανάλωσης) και γι΄αυτό  έχουμε τιμολογήσει τις παροχές μόνο με οικιακό τιμολόγιο.

Με τα αναφερόμενα παραπάνω είσαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσετε την αίτηση με αριθ. πρωτ 19746/28-8-2012 που αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει νερό ύδρευσης στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (ανεξαρτήτου όγκου κατανάλωσης νερού).

Η ανάλογη απάντηση να δοθεί από τον κ. Δήμαρχο όπως ορίζει ο κανονισμός ύδρευσης για τις παροχές ειδικής χρήσης, εξετάζοντας επιπλέον εάν εντός ΒΙ.ΠΑ. μη οχλούσες βιομηχανίες-βιοτεχνίες επιτρέπεται να παράγουν υγρά – στερεά απόβλητα (σύμβαση με εταιρεία μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων σελ. 12&13)  και αέρια απόβλητα (ενημέρωση Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας σελ. 12).

Κύριε Δήμαρχε είναι στην ευχέρειά σας να ανακαλέσετε την απόφαση του Αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Παπαγιάννη της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα.  Σε αντίθετη περίπτωση παρακαλώ στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο να τεθεί έκτακτο θέμα  «Ανάκληση εγγράφου με αρ. πρωτ. 19812/29-8-2012 της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα με θέμα: Aπάντηση σε αίτηση της εταιρείας ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ με αρ. πρωτ. 19746/28-8-2012.

Δημοτικός Σύμβουλος
Λέκκας Βασίλης