Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ

(ο Ασωπός όπως είναι σήμερα)

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013,  ώρα 3 το απόγευμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής καλείται να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας καύσης βιομάζας που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στον Αυλώνα όπως αναφέρει η σχετική Ημερήσια Διάταξη. Εισηγητής του θέματος που έχει τον αριθμό 5 της Ημερήσιας Διάταξης, έχει οριστεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Ι.Προμπονάς.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η διατύπωση του θέματος της Ημερήσιας Διάταξης που αναφέρει κατά λέξη τα παρακάτω:

5. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων μίας (1) μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος ≤1 MW, της εταιρείας «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ», στη θέση «ΜΑΝΔΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» ή «ΤΣΟΥΜΠΑ» στο Δήμο Ωρωπού της Περιφέρειας Αττικής.

Όποιος διαβάζει τη διατύπωση του κειμένου συμπεραίνει ότι η γνωμοδότηση θα είναι θετική αφού αναφέρεται ''γνωμοδότηση…για έγκριση…'' ενώ κανονικά θα έπρεπε να αναφέρει ''…γνωμοδότηση…για έγκριση ή όχι…''.
Ελπίζουμε η διατύπωση του θέματος της ημερήσιας διάταξης να είναι απλώς ατυχής και να μην υποκρύπτει τίποτα άλλο.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται στο Χολαργό, οδός Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε.

Η συζήτηση έστω και της πιθανότητας εγκατάστασης ενός εργοστασίου καύσης απορριμάτων κι όχι βιομάζας όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Αυλώνα λόγω των ανεξέλεγκτων ρυπογόνων βιομηχανιών των Οινοφύτων και της θανάσιμης μόλυνσης του Ασωπού. Για τη μόλυνση στον Ασωπό η Ελλάδα μόλις πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ασθενειών στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού εξαιτίας της έλλειψης εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αποβλήτων, των προβληματικών ελέγχων για τις βιομηχανικές εκπομπές και της έλλειψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Bέβαια μιά καταδικαστική απόφαση δεν λέει τίποτα ούτε ακόμη κι αν ανοίξει το δρόμο για χρηματικές αποζημιώσεις σε όσους έχουν βλαφθεί ανεπανόρθωτα στην υγεία τους ή στους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο και τις άλλες ανίατες ασθένειες που μαστίζουν την περιοχή χρόνια τώρα αφού τόσο η υγεία όσο και η ζωή είναι από τα αγαθά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την όποια χρηματική αποζημίωση.

Καλούνται ως εκ τούτου οι πολίτες, οι φίλοι κι όσοι αγαπούν τον Αυλώνα και τον Δήμο Ωρωπού να βρίσκονται την ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 3 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ όπου θα συζητηθεί το κρίσιμο για την Κοινότητα και το Δήμο μας αυτό θέμα. 



Πιθανή θετική γνωμοδότηση θα σημάνει νέους αγώνες προκειμένου να αποτρέψουμε τα δεινά που κάποιοι καταστρώνουν εναντίον του τόπου μας θεωρώντας μας σαν την άνευ σημασίας ''εσχατιά της Αττικής γής''  

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΡΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Σύλλογός μας, μετά από πρόσκληση του Διαδραστικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα, συμμετείχε στην έκθεση λατρευτικού άρτου που διοργανώνει το Μουσείο από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου 2013. Στο Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, ανάμεσα στα πολυποίκιλλα εθνογραφικά και λαογραφικά του εκθέματα, εξέχουσα θέση κατέχει μιά συλλογή εορταστικών άρτων από όλες τις χώρες του κόσμου. Στην τρέχουσα έκθεση, η θεματολογία έχει σχέση με τη χρήση του άρτου σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και εορτές του έτους. Στην εκδήλωση παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κος Ιερώνυμος ο οποίος μίλησε για τη σημασία του άρτου στη θρησκευτική λατρεία ενώ βασική ομιλήτρια ήταν η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνική Λαογραφίας κα Αικατερίνη Καμηλάκη που μίλησε διεξοδικά για την σημασία του άρτου και την λατρεία του διαχρονικά. Η οικογένεια Πέτρου Κατσίκη και Μηλέας Παππά, ιδρυτές του Μουσείου, φιλοξένησαν άριστα το πλήθος των επισκεπτών που κατέκλυσαν τους χώρους του Μουσείου από όλους τους γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες. Τους εορταστικούς άρτους του Συλλόγου μας, φτιαγμένους με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, οι οποίοι εκτίθενται και δωρήθηκαν στο Μουσείο αποτελώντας πλέον μέρος των εκθεμάτων του, δημιούργησαν οι κυρίες Μαίρη Κατσιφή, Μαίρη Αφθονιάδη, Ειρήνη Σαπέρα, Μίνα Τσάμη. Ευχαριστούμε το Μουσείο Βαρνάβα για την πρόσκληση και φιλοξενία και ευχόμαστε στους ιδρυτές του καλή πρόοδο στο έργο τους!!!








στον παρακάτω σύνδεσμο περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από την έκθεση