Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-22/3/2013



Η Υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαλία Νάνου ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης, ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 και ώρες 5-7 το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα. Θα αναγνωστεί το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη "ΤΑ ΣΑΚΙΑ'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της Λέσχης να συμμετέχουν την παραπάνω μέρα και ώρα στην ανάγνωση του βιβλίου.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα και το έργο

Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952 από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε νομικά και δούλεψε ως σκιτσογράφος. Τα βιβλία της είναι: «Με γκρι και γκρίζο», σκίτσα, «Ένα σκίτσο στο τσεπάκι», «Η κυρία Κατάκη», διηγήματα, «Μικρά Αγγλία», μυθιστόρημα, «Κουστούμι στο χώμα», μυθιστόρημα, «O άγιος της μοναξιάς», μυθιστόρημα, «Σουέλ», μυθιστόρημα. Έχει επίσης γράψει το σενάριο της ταινίας «Nύφες» του Παντελή Βούλγαρη και συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Ψυχή βαθιά» του ίδιου σκηνοθέτη. 

Για το τελευταίο της βιβλίο, «ΤΑ ΣΑΚΙΑ», η ίδια δηλώνει ότι «σακί» θεωρεί ό,τι κουβαλάει ο καθένας στους ώμους του μια ζωή, τα βάσανα και τα λάθη του. Τα σακιά που σηκώνουν οι ήρωες του βιβλίου της είναι πολύ βαριά.


Το βιβλίο αποτελείται από πέντε μέρη, «Το σύννεφο», «Το ταχίνι», «Το φτυάρι», «Το κορδόνι», «Το ντουβάρι». Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πληθώρα προβληματισμών. Η ηρωίδα της συγγραφέως, η Βιβή, εγκαταλείπει τις σπουδές της στην Ιατρική όπου με τόσο κόπο είχε καταφέρει να περάσει, καθώς μένει έγκυος και παντρεύεται τον Φώτη. Μην έχοντας και οι δύο σταθερή δουλειά αποφάσισαν να ανοίξουν τρία μαγαζάκια όπου ακούμπησαν όλες τους τις οικονομίες. Ο Λίνος, ο γιος της οικογένειας, μεγαλώνει σε συνθήκες αδιαφορίας, αμέλειας και πρόωρης απώλειας του πατέρα του. Η Βιβή απορροφημένη συνεχώς από τα προσωπικά της προβλήματα δεν είχε διάθεση ούτε προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με τον γιο της ο οποίος απομονώθηκε σε άγρια μοναξιά χρησιμοποιώντας την ως τη μοναδική του διέξοδο. «Μάνα και γιος γεμάτοι ενέργεια για τη δυστυχία». Ο Λίνος οδηγείται σε εγκληματική συμπεριφορά και η Βιβή βιώνει τραγικές στιγμές καθώς συνειδητοποιεί τα λάθη της στην ανατροφή του και ότι είναι πια αργά για να αλλάξει την κατάσταση. Τα «σακιά» που κουβαλάει είναι ασήκωτα και δεν συγκρίνονται παρά μόνο με του Λίνου. Καταγράφεται η αρνητικότητα της μητέρας απέναντι στις καταστάσεις η οποία προκαλεί την απόλυτη αδρανοποίηση της ίδιας και του γιου της απέναντι στη ζωή.

Η συγγραφέας σε όλο το βιβλίο καταγράφει ρεαλιστικά τα γεγονότα και τις εσωτερικές καταστάσεις των ηρώων. Οξύνεται η προσοχή του αναγνώστη από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της στασιμότητας. Η συγγραφέας εμμένει στην προβληματική φύση του ψυχισμού των ηρώων της. Η γλώσσα είναι πολύ καλά δουλεμένη και ο τόνος είναι σαρκαστικός δίνοντας ρυθμό στην αφήγηση και επιτείνοντας την τραγικότητα των ηρώων. Ξεπροβάλλουν ερωτήματα όπως «Τα απλά και ταπεινά είναι και τα πιο σημαντικά τελικά;», «Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την προσωπικότητα ενός ατόμου;», «Υπάρχουν περιθώρια συγχώρεσης από την κοινωνία ενός δράστη ειδεχθούς εγκλήματος;»

Βιβλιοκρισία του έργου από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

http://www.biblionet.gr/book/157379/%CE%A4%CE%B1_%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%AC



Η συγγραφέας μιλάει για το βιβλίο που θα αναγνωστεί στην επόμενη Λέσχη Ανάγνωσης