Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

2 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι παρακάτω ενδιαφέρουσες φωτογραφίες ανήκουν στην τοπική ιστορία του Αυλώνα. Η σχέση τους είναι ότι η πρώτη έχει ληφθεί μπροστά από ένα σημαντικό κτίριο που πλέον δεν υπάρχει ενώ η δεύτερη έχει ληφθεί λόγω των εγκαινίων του κτιρίου που αντικατέστησε αυτό που δεν υπάρχει πλέον. Συγκεκριμένα η πρώτη φωτογραφία έχει τραβηχτεί έξω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο Αυλώνα, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1936 για να κτισθεί με δαπάνες της Λουκίας Ζυγομαλά ο Ναός των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου και η δεύτερη είναι από τα εγκαίνια του παραπάνω Ναού στις 17-4-1938.



Την πρώτη φωτογραφία μας παραχώρησε το μέλος του Συλλόγου μας Φάνης Λιάτης και είναι οικογενειακό του κειμήλιο αφού σε αυτήν εικονίζεται ο προπάππος του Κων/νος Θ.Λιάτης . Η φωτογραφία έχει ληφθεί στις 1-6-1927 και εικονίζει τον πρόγονό του και άλλους συγκεντρωμένους Αυλωνίτες στην είσοδο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα. Ο πρόγονος του Φάνη Λιάτη έχει σημειωθεί από την εποχή εκείνη με ένα σταυρό προφανώς από τον ίδιο τον πρώτο κάτοχο της φωτογραφίας επειδή τα πρόσωπα είναι πολλά. Στη μέση της φωτογραφίας με το άσπρο κουστούμι και το ψάθινο καπέλλο εικονίζεται ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Λουκάς Ρούφος ανάμεσα σε φουστανελλοφόρους νεαρούς τότε Αυλωνίτες. Η φωτογραφία ασφαλώς λήφθηκε ως αναμνηστική από την επίσκεψη του Υπουργού στον Αυλώνα όταν Πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο Κων/νος Θ. Λιάτης (1925-1927).


Η δεύτερη ιστορική φωτογραφία είναι από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στις 17-4-1938. Ανήκει στην κα Ντίνα Παπαθεοδώρου-Κοροβέση, η οποία και μας την παραχώρησε και σχολιάσθηκε από τον αδελφό της κο Γιώργο Παπαθεοδώρου τ.Δήμαρχο Αυλώνα με πρωτοβουλία του μέλους του Συλλόγου μας Τάκη Νάνου. Στη φωτογραφία πλην άλλων εικονίζονται η ευεργέτης Λουκία Ζυγομαλά και πολλά μέλη της οικογένειας Παπαθεοδώρου. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι παρακάτω:

1. Ηρακλής Ε.Παπαθεοδώρου
2.............
3. Αικατερίνη συζ. Ευαγ. Παπαθεοδώρου
4. Θεόδωρος Ευαγ. Παπαθεοδώρου
5.Ευάγγελος Θ.Παπαθεοδώρου (πίσω από τη Λ.Ζυγομαλά)
6. Λουκία Ζυγομαλά
7. Ιωάννης Μακρής, δικηγόρος
8. Δημήτριος Παπακωνσταντίνου, δημοδιδάσκαλος
9.....σύζυγος του Ι. Μακρή
10. Λεωνίδας Κόσμος, γιατρός στον Αυλώνα
11. Γεώργιος Ευαγ. Παπαθεοδώρου