Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΙΑ



Όσο είναι ακόμη πράσινες οι ελιές γύρω στο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ανάλογα τoν καιρό, μαζεύουμε από τα δέντρα όσες θέλουμε για να φτιάξουμε τις επιτραπέζιες ελιές που στον Αυλώνα λέγονται ''αχλατσάδες''. Αφού τις μαζέψουμε, τις "σπάμε" με μία στρογγυλή πέτρα για να αποκτήσει η επιφάνειά τους ρωγμές αναγκαίες για την παραπέρα επεξεργασία τους και τις βάζουμε σε νερό για 24 ώρες. Κάθε 24 ώρες αλλάζουμε το νερό κι αυτό γίνεται 7 έως 8 φορές ώστε να φύγει η ''πικρίλα'' της ελιάς. Μετά από τις αλλαγές του νερού, τις βάζουμε σε βάζο που έχει μέσα "άλμη" δηλαδή νερό με διαλυμένο αλάτι. Μετά 5 ημέρες περίπου παραμονής στην άλμη, τις δοκιμάζουμε αν έχουν ''ψηθεί''. Αν δεν έχουν τις ξαναβάζουμε στην άλμη, αν όμως είναι πλέον ''ψημένες'' τις βάζουμε για συντήρηση σε ένα βάζο με λαδόξιδο, από το οποίο βγάζουμε κάθε φορά όσες θέλουμε να καταναλώσουμε. Κατά διαστήματα αναποδογυρίζουμε το βάζο ώστε να ανακατεύεται το λαδόξιδο μέσα στο οποίο βρίσκονται οι αχλατσάδες γιατί το λάδι έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει στην επιφάνεια σαν ελαφρύτερο από το ξίδι.