Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-22/6/2012


H υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης κα Αμαλία Νάνου μας ενημερώνει ότι η επόμενη Λέσχη Ανάγνωσης θα γίνει  την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 στις 6.30 το απόγευμα στο καφέ Αφθονιάδη.
Το μυθιστόρημα που θα συζητήσει η Λέσχη, το έχει γράψει ο ταλαντούχος Απόστολος Δοξιάδης, έχει τίτλο "Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η υπεύθυνη συστήνει στα μέλη της Λέσχης να προτείνουν βιβλία και συγγραφείς για την επόμενη Λέσχη μετά το καλοκαίρι, αφού η Λέσχη της 22 Ιουνίου είναι η τελευταία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Απόστολος Δοξιάδης γράφει ένα συναρπαστικό βιβλίο για τα μαθηματικά και τους επιστήμονες που τα υπηρετούν καθώς τραβά σιγά-σιγά το πέπλο μυστηρίου που τυλίγει τον κόσμο στον οποίο ζουν σχεδόν αποκομμένοι. Μαθαίνουμε για τους μεγάλους μαθηματικούς γρίφους, τη ζωή στα ερευνητικά ιδρύματα, τις έμμονες ιδέες από τις οποίες κατατρύχονται οι μεγάλοι μαθηματικοί, τον αγώνα για συνεχείς δημοσιεύσεις και την προσπάθεια να μπουν στο πάνθεον των ένδοξων μαθηματικών που μερικές φορές τους οδηγεί στην παράνοια. "Ο θείος σου Πέτρος παιδί μου είναι ένας αποτυχημένος της ζωής". Αυτά τα λόγια του πατέρα του προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει ο αφηγητής του μυθιστορήματος και εμπλέκεται σε μία περιπέτεια αναζήτησης της αλήθειας που τελικά έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και για τον ίδιο. Αυτός ο μυστηριώδης θείος Πέτρος αποδεικνύεται πως είναι ένας μεγάλος μαθηματικός του πρώτου μισού του 20ου αιώνα που έχει διδάξει στη Γερμανία και στην Αγγλία και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του. Το μυαλό ξυράφι που διαθέτει (κατά τα λεγόμενα μάλιστα του Καραθεοδωρή!) και η απύθμενη αλαζονεία του τον σπρώχνουν να ασχοληθεί με την επίλυση ενός από τα πιο δύσκολα προβλήματα των μαθηματικών: την Εικασία του Γκόλντμπαχ και τις ιδιότητες των πρώτων αριθμών. Η μανία του όμως να βγει πρώτος σ' αυτήν την κούρσα να αποδείξει πρώτος την εικασία και ο φόβος ότι γρήγορα θα εξασθενήσουν οι δημιουργικές του δυνάμεις οδηγούν το θείο Πέτρο σε κάποιες καταστροφικές επιπτώσεις για την καριέρα του και την προσωπική του ζωή.
Ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα για μαθηματικά. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά, το 1992 και οι εκδότες Bloosmbury & Faber and Faber ανακοίνωσαν πως θα έδιναν βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον, εντός δύο ετών, αποδείκνυε την υπόθεση, αλλά δεν είναι απορίας άξιον ότι ουδείς τα κατάφερε.