Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Εορτασμός Αγίου Νικολάου Νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων-16 & 17 Μαϊου 2012

Με συγκινητικές και σεμνές θρησκευτικές εκδηλώσεις γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου Νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων στον Αυλώνα. Πλήθος Αυλωνιτών συγκεντρώθηκε τόσο στον Εσπερινό στις 16 Μαϊου που έγινε στην εκκλησία των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέα και στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας κκ Αθηναγόρας όσο και στην Θεία Λειτουργία στις 17 Μαϊου που έγινε στην εκκλησία του Αγίου στο δάσος του Βουντήματος με λειτουργό τον πατέρα Χρήστο Σύρμα και συλλειτουργό τον πατέρα Αθανάσιο Χρυσούλα. Aπό τα ωραιότερα τροπάρια της ακολουθίας του Αγίου που γράφτηκε από τον καθηγητή Αντώνιο Μάρκου, ήταν και τα παράκτω:

Σύμπασα  ἡ  Ἑλλάς, ἐνθέως  νῦν  ἀγάλλου, κατέχουσα  ἐν  κόλποις, τόν  ἐξ  Ἰωαννίνων  Νικόλαον  τόν  Μάρτυρα.

Λήθῃ  ὅτε  ἐκάλυψε τήν  σήν  μνήμην, μακάριε,  Θωμᾶς  ἀπεκάλυψεν  ἐπιπνοίᾳ  Πνεύματος,  Ἱερεύς, ἐν  κόπῳ. Ὅθεν  καί  ἐγνώσθη  ἡμῖν  τοῖς  Ἕλλησιν  αὐτή, ἵνα  τιμᾶται  ἐν  δόξῃ  πάντοτε. Ἡ  εὕρεσις  δ’ εἰκόνος  σου, ὡς  καί  ναοῦ  εἰς    Αὐλῶνα  τε, ἡμᾶς  πάντας  συνήγαγε, τοῦ  τιμᾶν  σε  τόν  Μάρτυρα.

Φέτος το μοναδικό και βατό μονοπάτι που οδηγεί  μέσα από τον Αυλώνα στον Ιερό Ναό του Αγίου και το οποίο είχε δυσκολέψει σε ορισμένα σημεία από κατολισθήσεις κλπ διορθώθηκε με φροντίδα και δαπάνες από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Αυλώνα, στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια, ώστε μέχρι ενός σημείου να μπορούν πλέον, να κινηθούν αγροτικά αυτοκίνητα, γεγονός που θα βοηθήσει στο μέλλον και στην καλύτερη συντήρηση της εκκλησίας. Η συγκίνηση όσων συμμετείχαν στον εορτασμό του Αγίου ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα των γεροντότερων Σαρακατσάνων του Αυλώνα αφού μετά την επιδιόρθωση του μονοπατιού, μπόρεσαν και επισκέφθηκαν τον Ναό και την περιοχή που ζούσαν στα νιάτα τους μαζί με τις οικογένειές τους και τα ποίμνιά τους.