Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ-28/3/2012


Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, ο Σύλλογός μας θα παρακολουθήσει στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας στην Αθήνα, το δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ''Η Φόνισσα'', που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Στ.Λιβαθηνού.


Το εμβληματικό μυθιστόρημα-σταθμός του Παπαδιαμάντη, φέτος παρουσιάζεται στο θέατρο της οδού "Κεφαλληνίας", με ένα πιο σύχρονο σκηνοθετικό ανάγνωσμα, που παντρεύει άρτια το κλασσικό και το μοντέρνο. Το κείμενο είναι τόσο δυνατό, που θα μπορούσε να είχε γραφτεί οποιαδήποτε στιγμή και να προκαλούσε το ίδιο δέος. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που ως αρχέτυπο της "Χαδούλας", παρουσιάζεται η "Μήδεια". Και τριγύρω από την κεντρική, σπαρακτική μορφή της "Φραγκογιαννούς", ο λαογραφικός και κοινωνικός πλούτος της εποχής, που τόσο έντεχνα μας αποκαλύπτεται μέσα από τα γραπτά του Σκιαθίτη συγγραφέα. Σπουδαία όπως πάντα η αυθεντική, υπέροχη γλώσσα του συγγραφέα, ηχεί στο αυτί σαν φάρμακο για την κακοποίηση που υφίσταται συχνά-πυκνά στις μέρες μας. Καθηλωτική και επιβλητική η Μπέττυ Αρβανίτη ως "Φόνισσα", παρασύρει το θεατή από την στιγμή που εισέρχεται στην αίθουσα, όπου τη βρίσκει κουλουριασμένη στο αμμώδες "περιθώριό" της, σε αυτό που κινείται και δρα, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Η μεταμόρφωση, απόλυτα πειστική. Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως η συγκεκριμένη ηθοποιός των πιο αστικών και εκλεπτυσμένων ρόλων, θα γινόταν η αμφίσημη λαϊκή ηρωίδα του Παπαδιαμάντη. Αισθαντική και θυελλώδης η ερμηνεία της, σε όλες τις στιγμές, από τους φόνους μέχρι τους παράδοξους οραματισμούς. Και οι ηθοποιοί-αφηγητές, που την πλαισιώνουν, θυμίζουν χορό αρχαίας τραγωδίας, ταιριασμένο όμως με το πνεύμα του κειμένου. Αισθαντικοί και ενδιαφέροντας, στέκονται απέναντι στους ρόλους και το έργο με σεβασμό.  Η σκηνοθεσία του Λιβαθινού εγκλώβισε την "Φόνισσα" μέσα σε ένα αμμουδερό πλαίσιο, στο οποίο εκείνη "βουλιάζει" σταδιακά. Τα κεριά, δίνουν μια μυσταγωγική χροιά από ένα σημείο και μετά, στην παράσταση. Η σκηνοθεσία ανακαλύπτει εκ νέου το έργο του Παπαδιαμάντη κάπου στη ρωγμή ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και η Μπέττυ Αρβανίτη δεν ερμηνεύει απλώς ένα ρόλο, αλλά «ξυπνά» τη μορφή της Φραγκογιαννούς σαν να είναι η κυτταρική μνήμη ενός ολόκληρου λαού, του δικού μας.

Η ιδέα και πρόταση για την παρακολούθηση του παραπάνω έργου ήταν της Λέσχης Ανάγνωσης του Συλλόγου μας και την Υπεύθυνης της Λέσχης κας Αμαλίας Νάνου. Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει από τον χώρο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στις 6.30 το απόγευμα. Η τιμή του εισιτηρίου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής είναι 25 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να δηλώσουν εγκαίρως την κράτηση θέσεων μέχρι την Παρασκευή 23 Μαρτίου, επικοινωνώντας με τις κες: Aμαλία Νάνου στο κιν. τηλ. 6948230521 και Αρχοντία Τατίδου στο κιν. τηλ. 6945912427.