Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

OMAΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ-11/2/2012

Στις 11/2/2012 συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση η εσωτερική καθαριότητα του Μουσείου Ζυγομαλά. Στην ατμόσφαιρα πλανιόταν μιά διάχυτη συγκίνηση αφού η ομάδα εργάσθηκε στον επάνω όροφο της οικίας Ζυγομαλά όπου βρίσκεται το σαλόνι και η κρεββατοκάμαρα της Λουκίας Ζυγομαλά στην οποία η Κυρία του Αυλώνα άφησε την τελευταία της πνοή τον Ιανουάριο 1947. Συντηρήθηκε ιδιαίτερα το κρεββάτι της Λουκίας Ζυγομαλά καθώς και αντικείμενα από την παιδική ηλικία του γιού της Ανδρέα που βρέθηκαν στην προσωπική της ντουλάπα κάτω από μιά Ελληνική μεταξωτή σημαία μικρών διαστάσεων που κρατούσε σαν μαθητής ο Ανδρέας, όντας σημαιοφόρος της τάξης του.
Παράλληλα ο ''Μαραθωνοδρόμος του Αυλώνα'' Γιώργος Μακροδημήτρης επισκέφθηκε τους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου μελετώντας λύσεις για τα υδραυλικά συστήματα του Μουσειακού χώρου που σχετίζονται με την επισκεψιμότητά του.
Επιπλέον τοποθετήθηκαν, με δωρεά του Συλλόγου μας, 2 εργονομικές αεροστεγείς φορητές βιβλιοθήκες-ντουλάπες στις οποίες τακτοποιήθηκε το αρχείο των Αντωνίου και Ανδρέου Ζυγομαλά καθώς και το αρχείο των Σχολών Ζυγομαλά το οποίο βρέθηκε διάσπαρτο σε σαθρά χαρτόκουτα στην αποθήκη του Μουσείου. Μέσα σε αυτά ανάμεσα σε ποικίλλα κειμήλια του Ανδρέα, βρέθηκαν και τα αποξηραμένα λουλούδια που η Λουκία Ζυγομαλά είχε συλλέξει και διατηρήσει σαν κειμήλιο από τον τάφο του μοναχογιού της.
Το έντυπο υλικό που τακτοποιήθηκε σε πρώτη φάση, θα ταξινομηθεί στο μέλλον από την Διευθύντρια του Μουσείου, ενώ αναζητούνται λύσεις για την έκθεση και προσβασιμότητα του στο κοινό που θα επισκέπτεται το Μουσείο.
Με τις εργασίες της 11 Φεβρουαρίου καθαρίστηκε το σύνολο των εσωτερικών χώρων του Μουσείου, το οποίο είναι  πλέον καθαρό και EΠΙΣΚΕΨΙΜΟ για το κοινό. Σε όσους εργάσθηκαν κάτω από την φωτεινή επιστασία της Διευθύντριας του Μουσείου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια γιατί χάρη σε αυτούς το Μουσείο Ζυγομαλά ξαναζεί την δεύτερη λαμπρή του περίοδο!

Στην ομάδα σωτηρίας της 11-2-2012 συμμετείχαν οι:

Ντίνα Πέτρου-Μηνά
Ναυσικά Μίχα
Ελένη Παπακωνσταντίνου
Βάσω Στάση


έξω από τα παράθυρα της κρεββατοκάμαρας της Λουκίας Ζυγομαλά.
τα περιστέρια και οι φωλιές της συντροφεύουν τη μνήμη της Κυρίας του Αυλώνα










o oλομέταξος κεντητός ουρανός πάνω από το κρεββάτι της Λουκίας Ζυγομαλά που βρισκόταν αδιάφορα αποθηκευμένος χωρίς προστασία με ορατά τα σημάδια των φθορών, φυλάχθηκε και πλέον προστατεύεται με ασφάλεια  (ό,τι απέμεινε)