Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ-14/1/2012

Συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης στο Μουσείο Ζυγομαλά με την καθοδήγηση της Διευθύντριας του Μουσείου και την αρωγή μελών του Συλλόγου μας. Καθαρίστηκε σχεδόν το σύνολο των επίπλων που είχαν βρεθεί στην αποθήκη στις 28-12-2011 και τοποθετήθηκαν εν μέρει στο Μουσείο, ενώ καθαρίστηκαν πολλά αντικείμενα-ενθύμια του Ανδρέα Ζυγομαλά που είχαν παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίπλα...στον καυστήρα θέρμανσης. 
Το αποτέλεσμα του καθαρισμού είναι ικανοποιητικό ενώ παραμένει πολύ δουλειά ακόμη μέχρι το σύνολο των αντικειμένων καθαριστεί και τοποθετηθεί στις θέσεις που κατείχε πριν την ''ανακαίνιση'' του Μουσείου. 
Για τον λόγο αυτό θα κληθεί από την Διευθύντρια του Μουσείου, το επόμενο χρονικό διάστημα η κυρία Χριστίνα Σκάρλα-Παπακωνσταντίνου, βαπτισιμιά της Λουκίας Ζυγομαλά κι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που ''έζησαν'' μέσα στο Μουσείο Ζυγομαλά δίπλα στη νονά της, η οποία θυμάται άριστα όλες τις θέσεις των αντικειμένων και επίπλων που υπήρχαν στο Μουσείο σύμφωνα με την τοποθέτησή τους από την αείμνηστη Λουκία Ζυγομαλά, ώστε να καταθέσει την πολύτιμη μνήμη και εμπειρία της, χρήσιμη για την επανατοποθέτηση των αντικειμένων στη σωστή τους θέση.
Eν τω μεταξύ ο ακούραστος ''Μαραθωνοδρόμος'' Γιώργος Μακροδημήτρης, αθόρυβα και μεθοδικά, προχωράει στην σταδιακή επιδιόρθωση της εξωτερικής τουαλέττας του Μουσείου, αποκαθιστώντας την αρχική τοιχοποιϊα με τα συμπαγή τουβλάκια σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του μικρού και λειτουργικού κτίσματος. Tέλος η Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα φροντίζει ανελλιπώς για την αποκομιδή των απορριμάτων που δημιουργούνται από τον εξωραϊσμό και αποκατάσταση των χώρων του Μουσείου.

Στην ομάδα της 14-1-2012 συμμετείχαν οι:

Σούλη Γραίγου
Γιαννούλα Λέκκα
Ντίνα Πέτρου-Μηνά
Ναυσικά Μίχα
Ελένη Παπακωνσταντίνου
Βάσω Στάση
πρεσβυτέρα Ευαγγελία Χρυσούλα

Το Μουσείο Ζυγομαλά έχει αφεθεί (για καλή του τύχη) στον πατριωτισμό των Αυλωνιτών και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά!




Η κα Ελένη Παπακωνσταντίνου, μέλος του Συλλόγου μας, κόρη του δάσκαλου Αλέκου Παπακωνσταντίνου, τ.Διευθυντή του Μουσείου Ζυγομαλά και αδελφού του πρώτου Διευθυντή του Μουσείου Ζυγομαλά, Δημ. Παπακωνσταντίνου, με περισσή φροντίδα και συγκίνηση, καθαρίζει το γραφείο της Λουκίας Ζυγομαλά.



Ένα από τα θαυμάσια πορτραίτα του Ανδρέα Ζυγομαλά καθαρίζεται 
μετά από παραμονή δεκαετιών στην..αποθήκη




Χάρτινη βαλίτσα που περιείχε μέρος του αρχείου του Αντωνίου Ζυγομαλά, 
το οποίο ανασύρθηκε από την αποθήκη...

Μετά τον καθαρισμό και την τακτοποίηση 
των κυρίως εκθεμάτων των υποδειγματικών σαλονιών.
Το πριν και το μετά είναι ορατά με την πρώτη ματιά

 Σε όλα τα εκθέματα έχουν πλέον τοποθετηθεί με δαπάνη του Συλλόγου μας αντισκωριακά προϊόντα για την προστασία τους (το σύνολο σχεδόν από τον καναπέ και τα μαξιλάρια βρέθηκαν επάνω...στον λέβητα θέρμανσης και την αποθήκη!)

 Το μικρό συντριβάνι της ''Ρωμαϊκής Αυλής'' καθαρισμένο πλέον από τα αγριόχορτα

 Το συντριβάνι απέναντι από την Ρωμαϊκή Αυλή καθαρίζεται σταδιακά
 με σκοπό την επαναλειτουργία του

Αυθαίρετα φυτά φυτεμένα κατά καιρούς
απομακρύνονται σταδιακά από τις βάσεις του πέτρινου κτιρίου
ξαναδίνοντας στον περιβάλλοντα χώρο
 την εικόνα της εποχής της Λουκίας Ζυγομαλά

 σταδιακή επιδιόρθωση και αποκατάσταση της εξωτερικής τουαλέττας του Μουσείου