Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΥΛΩΝΑ-3/9/2011-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Μία πολύ συγκινητική βραδιά έζησαν όσοι επισκέφθηκαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα ''Δημητρίου Λιάκουρη'' το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011. Το παλαιό ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό από στιγμές του Αυλώνα που αφορούσε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του 20ου, καθήλωσε τους επισκέπτες της έκθεσης, αφού μέσα από αυτό ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους όλη η ιστορία του Αυλώνα. Ο όγκος του υλικού ήταν τεράστιος (πάνω από 1.000 φωτογραφίες) και αφορούσε όλες τις πτυχές της ζωής των προγόνων μας (γάμοι, αρραβώνες, θρησκευτική ζωή, παλιά επαγγέλματα, εργασίες και ασχολίες των κατοίκων, ιστορικά γεγονότα κλπ). Ο πλούτος της έκθεσης, η οποία σημειωτέον για πρώτη φορά έγινε στον Αυλώνα και μάλιστα σε τόση έκταση και η απήχησή της, δίνουν το κίνητρο της επανάληψής της και για όσους δεν κατάφεραν να την επισκεφθούν το Σάββατο.
Ήδη το φωτογραφικό υλικό, με μέριμνα του Συλλόγου μας, θα επανεκτεθεί στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8.30 το βράδυ, επ΄ευκαιρία κινηματογραφικού αφιερώματος στον πρόσφατα χαμένο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, το οποίο διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Aυλώνα,στα πλαίσια των Ζυγομαλείων 2011. Το φωτογραφικό υλικό επιπλέον θα ψηφιοποιηθεί και θα διατηρηθεί στο αρχείο του Συλλόγου για να επανεκτεθεί σε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις ενώ προγραμματίσθηκε και η έκδοση σχετικού λευκώματος.  Πολύ συγκινητικό τμήμα των φωτογραφιών ήταν αυτό των εγκαινίων της εκκλησίας των Αγίου Αντωνίου και Ανδρέου, στις 17 Απριλίου 1938, όπου μάλιστα εκτέθηκε το προσκλητήριο που είχε τυπώσει η τότε Κοινότητα Αυλώνα και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός και το οποίο διατηρεί ως κειμήλιο η οικογένεια Τάκη Περ. Κυριακού. Το προσκλητήριο ήταν φιλοτεχνημένο από τον αγιογράφο της εκκλησίας και ζωγράφο Τάκη Λουκίδη και περιλάμβανε το πρόγραμμα των εγκαινίων και εκδηλώσεων της ημέρας αυτής.
Ακολούθησε ομιλία εκ μέρους του Συλλόγου, σχετική με την εκδήλωση και την αναγκαιότητα των ποικίλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους χώρους των Δημοσίων Ββιλιοθηκών και ειδικότερα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα, αναφορά στην γόνιμη συνεργασία του Συλλόγου μας με το Τοπικό Συμβούλιο Αυλώνα, της οποίας καρπός είναι η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και η λειτουργία της ως πολυχώρου πολιτισμού  και εκτενής αναφορά στον δωρητή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δημήτρη Λιάκουρη.
Στην συνέχεια ακολούθησε αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία, η οποία ήταν απόσπασμα από σχετική εκδήλωση του Γυμνασίου Αυλώνα με την συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου και το οποίο οργάνωσε η ομάδα της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Αυλώνα. Το αφιέρωμα στον ποιητή παρουσίασε η ομάδα του Γυμνασίου Αυλώνα, η οποία αποτελείτο από την κα Νάντια Τσενέ Γυμνασιάρχη Αυλώνα, την κα Άνυ Κέκη, καθηγήτρια-υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Γυμνασίου Αυλώνα, την κα Τζουβάρα Θεοδώρα και κο Άγγελο Μπερτόλη, καθηγητές του Γυμνασίου Αυλώνα και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Αυλώνα Λώρα Τάση και Αθηνά Νάνου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αιδεσιμότατος πατέρας Αθ. Χρυσούλας, ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα κος Γεώργιος Παπαγιάννης, οι κοι Σωτήρης Κατσίλας και Ανδρέας Λέκκας εκ μέρους του Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου Αυλώνα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων Αυλώνα κος Κατσιφής συνοδεία μελών του Συλλόγου, και η κα Βασιλική Σαμπάνη εκ μέρους του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Αυλώνα.
Τα μέλη  και φίλοι του Συλλόγου μας με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους στην εκδήλωση που γέμισε τον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης, έδωσαν τα δικά τους μηνύματα πολιτισμού. Τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, την συμμετοχή και την ενότητα σε όσα αφορούν, προάγουν και ωφελούν τον τόπο μας. Είναι όλοι αυτοί που αξίζουν συγχαρητήρια γιατί με την συμμετοχή τους αναδεικνύουν κάθε μέρα τον Αυλώνα όλο και περισσότερο διατηρώντας παράλληλα την ιστορική μνήμη του τόπου.
Οι κάτοχοι των παλαιών φωτογραφιών που τις παραχώρησαν ευγενικά για την εκδήλωση είναι οι παρακάτω:
π. Χρήστος Σύρμας
κα Αλεξάνδρα Λιάκουρη-Θέμελη
κος Ασημάκης Αθ. Λέκκας
κα Βασιλική Στάση
κα Λενίκα Κωτσιγιάννη-Λέκκα
κα Αθανασία Κων. Σύρμα
κα Αναστασία Κων.Δάβρη
κα Ευαγγελία Βόγκλη
κος Κων/νος Κουρτέσης
κα Αμαλία Σωτ. Νάνου
κος Γιάννης Γ.Κυριακού
κος Δημήτριος Σωτ.Νάνος
κα Κων/να Γ.Κοροβέση
κα Ιωάννα Σιδέρη
κος Γεώργιος Παν. Λέκκας
κα Λούλα Γεωργ. Σιδέρη
κα Μαίρη Πανούση-Κατσιφή
κα Κων/να Γεωργ. Λέκκα
κος Βασίλειος Δημ. Τσάμης
κα Σοφία Διον.Ζαρογκίκα
κα Ελευθερία Ζαρογκίκα
κος Στέλιος Λέκκας
κος Σπύρος Βασ.Σαμπάνης
κος Δημήτριος Περ.Κυριακού
κος Σωτήριος Δέδες
κα Φωτεινή Κουρτέση-Καλούμενου

Ακολούθησε πλούσιος μπουφές με την συνοδεία ελαφράς μουσικής στην αυλή της Βιβλιοθήκης με θέα όλον τον Αυλώνα αφού το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι κτισμένο σε προνομιούχο θέση με άπλετη θέα μέχρι τα βουνά της απέναντι Εύβοιας.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην εκδήλωση.


Ο δωρητής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τάκης Λιάκουρης
γεωλόγος στο επάγγελμα
 συλλέγει πετρώματα σε επαγγελματικό ταξίδι.
Η μεγάλων διαστάσεων αγαπημένη φωτογραφία του Ευεργέτη
 κοσμεί την είσοδο της Βιβλιοθήκης
με μέριμνα του Συλλόγου μας.














ΕΣΤΗΣΑΝ ΑΓΡΟΤΑΙ ΑΥΛΩΝΟΣ (ΣΑΛΕΣΙ)-ΜΠΟΥΓΑ
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

H ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ Λουκία Ζυγομαλά στα εγκαίνια της προτομής
του συζύγου της Αντωνίου Ζυγομαλά την 17-4-1938
Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ Δημήτριος Ευαγ. Λιάκουρης
σε βρεφική ηλικία με την μητέρα του Άννα