Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ




Ήδη η επιτροπή δράσης λαογραφικού εργοχείρου έχει αρχίσει και λειτουργεί με επιτυχία. Οι γυναίκες μέλη του Συλλόγου ύστερα από αρκετές μεταξύ τους συζητήσεις και συνεργασία, έψαξαν, βρήκαν, μελέτησαν και προχωρούν στην πιστή αντιγραφή των παλαιών κομματιών της τοπικής Σαλεσιώτικης φορεσιάς. Τα κομμάτια τα οποία αντιγράφονται πιστά σε πρώτη φάση είναι αυτά της νυφικής τοπικής φορεσιάς των ετών 1900-1910. Παράλληλα δημιουργούνται αντίγραφα και από πιο «εύκολα» κομμάτια, όπως αυτά των γιορτινών τοπικών φορεσιών όλων των χρονικών περιόδων.
Ο όγκος σχεδίων και αντιγραφικού υλικού δειγμάτων της τοπικής φορεσιάς που συγκεντρώθηκε είναι ήδη μεγάλος γι αυτό παρέστη ανάγκη να δημιουργηθεί Ενδυματολογικό Λαογραφικό Αρχείο και να διορισθεί ένα μέλος του Συλλόγου ως υπεύθυνο, το οποίο και θα συγκεντρώνει και διατηρεί τα δείγματα και σχέδια που με τόσο κόπο αντιγράφηκαν ώστε να αποτελέσουν αρχειακό λαογραφικό υλικό του Συλλόγου με σκοπό να είναι προσιτά σε όποιον-α επιθυμεί να φτιάξει ένα πιστό αντίγραφο ενός από τους τύπους της τοπικής φορεσιάς. Μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής θεσμοθετήθηκε το παραπάνω αρχείο και ορίσθηκε ως υπεύθυνη αυτού, η κα Μαίρη Κατσιφή η οποία αποδέχθηκε την σχετική πρόταση.
H απόφαση σύστασης και λειτουργίας Ενδυματολογικού Λαογραφικού Αρχείου κρίθηκε επίσης όλως επιτακτική σε μιά εποχή που η τοπική λαογραφία και μάλιστα ο ευαίσθητος από την φθορά του χρόνου ενδυματολογικός πλούτος κινδύνευε άμεσα να εξαφανισθεί δια παντός. Απόδειξη της σχεδόν πλήρους εξαφάνισης της τοπικής φορεσιάς του Αυλώνα η οποία φοριέται και στην γύρω περιοχή και κατά συνέπεια η απουσία πληροφόρησης για την τοπική ενδυμασία, είναι ότι κανένα μουσείο ή φορέας της Ελλάδας, ούτε καν κι αυτό το μουσείο Ζυγομαλά, δεν διαθέτει ούτε μία ολοκληρωμένη φορεσιά από τον Αυλώνα ή την ευρύτερη περιοχή στην οποία φοριέται η φορεσιά Αυλώνα.
O κίνδυνος  λόγω της απουσίας πληροφόρησης γινόταν μεγαλύτερος, αφού η τοπική φορεσιά του Αυλώνα, είχε γίνει έρμαιο στα χέρια διαφόρων επιτήδειων οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν καμία γνώση, προσπαθούσαν να την παρουσιάσουν ή να την διδάξουν οικτρά παραμορφωμένη και αλλοιωμένη με απώτερο σκοπό το εμπορικό προσωπικό τους κέρδος, αδιαφορώντας για την τοπική παράδοση και κατ΄επέκτασιν για την ιστορία του Αυλώνα.
Για την ιστορία, ο Αυλώνας είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό χωριό στο οποίο φορέθηκε αυτού του είδους η λαϊκή φορεσιά, σε τόσο μεγάλο πλούτο και αριθμό φορεσιών, αφού ανέκαθεν ήταν το πλουσιότερο κεφαλοχώρι της περιοχής, έχοντας μάλιστα ντόπιους ειδικούς τεχνίτες και κατασκευαστές των δύσκολων τμημάτων της φορεσιάς. Η κα Μαίρη Κατσιφή πρέπει να ειπωθεί ότι τυγχάνει εγγονή του αείμνηστου κατασκευαστή των τοπικών φορεσιών του Αυλώνα Ηλία Πανούση (Μπρεζαρά) και προσφέρθηκε ευγενώς να τηρήσει το αρχείο και το σχετικό υλικό, το οποίο γνωρίζει άλλωστε, από οικογενειακή της παράδοση, άριστα. Παράλληλα είναι διατεθειμένη να παρέχει πληροφορίες καθώς και υλικό σε όποιον-α Αυλωνίτη θελήσει να κατασκευάσει πιστά αντίγραφα κομματιών της τοπικής φορεσιάς.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη του Αρχείου στο τηλέφωνο 22950-41181 για να τους παρασχεθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες. Με την παραπάνω υπεύθυνη μπορούν να επικοινωνούν και όσοι θέλουν να προσφέρουν σχέδια και αντιγραφικό υλικό, φωτογραφίες κλπ από τεμάχια τοπικών φορεσιών που διατηρούν στα σπίτια τους, ώστε το Ενδυματολογικό Λαογραφικό Αρχείο να εμπλουτίσει επιπλέον το υλικό του. Ο τελικός στόχος να αποκτήσει κάθε σπίτι του Αυλώνα, ένα πιστό αντίγραφο της τοπικής φορεσιάς κατάλληλο για χρήση σε λαογραφικές εκδηλώσεις του χωριού, είναι πλέον ορατός, αν ληφθεί υπόψιν ότι η Σαλεσιώτικη φορεσιά είναι από τις πλέον βαρύτιμες της Ελλάδας με ειδικότερους και δύσκολους τρόπους κατασκευής των επί μέρους τμημάτων της.
Η γνώση όμως και κυρίως η θέληση των μελών της επιτροπής λαογραφικού εργοχείρου του Συλλόγου υπερνίκησε τις φαινομενικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Ο Σύλλογός μας από την πλευρά μας, ευχαριστεί την κα Μαίρη Κατσιφή και της εύχεται να «συνεχίσει» επάξια το έργο του παππού της καθώς και τα μέλη της επιτροπής Λαογραφικού Εργοχείρου του Συλλόγου από τα χέρια των οποίων άρχισαν ήδη να βγαίνουν αριστουργήματα!