Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

  


Την παραμονή της Πρωτομαγιάς, Σάββατο 30-4-2011 και μεταξύ 17.00 μ.μ. έως 21.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ζυγομαλά του Αυλώνα, ο Σύλλογός μας διοργανώνει γιορτή λουλουδιών την οποία θα στελεχώσουν τόσο η νεολαία του Αυλώνα, όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζοντας ποικίλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητές και δράσεις τους. Η προσέλευση και συμμετοχή στην εκδήλωση όλων των κατοίκων του Αυλώνα είναι επιβεβλημένη, αφού με αυτό τον τρόπο θα επιβραβευθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες τόσο της νεολαίας του τόπου μας αλλά και οι δραστηριότητες των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων που θα συμμετέχουν, τα οποία χρειάζονται την συμπαράστασή μας ως αναγνώριση  και ηθική ανταμοιβή της δράσης τους.

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


18.00 μ.μ.
Η σχολή  χορού “The Greeks“παρουσιάζει χορευτικό δρώμενο με θέμα «ΑΝΟΙΞΗ».
Υπεύθυνες: Ελένη Βαρδακαστάνη και Βανέσσα Πολάτου.


18.30 μ.μ.
Ο Θανάσης  Κατσίνας  τραγουδάει και παίζει κιθάρα.


18.45 μ.μ.
Η Περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου  Αυλώνα  παρουσιάζει το  δρώμενο   «ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ  ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ».
Υπεύθυνη : Λίζα Καρακασίδου.


19.00 μ.μ.
Η  ομάδα μοντέρνου χορού των Γυμνασίου και Λυκείου Αυλώνα παρουσιάζει χορευτικό δρώμενο με θέμα
 «ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ».
Υπεύθυνη: Ξένια Ψαρού.


19.30 μ.μ.
Η χορωδία  της Λέσχης Ηλικιωμένων του Δημ. Διαμερίσματος Αυλώνα  τραγουδάει  για την άνοιξη.
Υπεύθυνη: Αθανασία Βόγγλη


20.00 μ.μ.
Ήχοι κλαρίνου με τον σολίστα Γιώργο Κυριακού.


20.30 μ.μ.
Το χορευτικό του Πνευματικού Κέντρου Δημ. Διαμερίσματος Αυλώνα παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς.
Υπεύθυνη: Βιβή Καλίνη       
               
             http://www.facebook.com/video/video.php?v=221556121193563

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Από την υπεύθυνη της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, ο Σύλλογός μας έλαβε την παρακάτω ενημερωτική επιστολή, που αφορά τις δράσεις των νέων του Αυλώνα για το περιβάλλον, την οποία και αναδημοσιεύουμε με τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενημέρωσή μας και το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον.

       Η περιβαλλοντική ομάδα του γυμνασίου  σχηματίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2006 όταν διευθυντής ήταν ο κ.Ροζάνης, υπεύθυνη της ομάδας η κ. Καρακασίδου και οι πρώτοι μαθητές που συμμετείχαν, σήμερα τελειώνουν την Γ΄Λυκείου.
     Στόχος της δημιουργίας αυτής της ομάδας ήταν και παραμένει, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών,καθηγητών,γονιών και της τοπικής κοινωνίας. Γιατί θεωρούμε ότι αυτού του είδους η ευαισθητοποίηση,η αφύπνιση,αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ενεργοποίησης των σύγχρονων ανθρώπων ώστε να μετασχηματιστούν σε υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους πολίτες. Όταν ασχολείσαι με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά βεβαίως και μ΄αυτά της τοπικής σου κοινωνίας, δεν ασχολείσαι με κάτι θεωρητικό κι αφηρημένο. Ασχολείσαι με την επιβίωση σου, με την ποιότητα της ζωής σου, με την επιβίωση των παιδιών σου στο μέλλον. Αντιλαμβάνεσαι ότι σε αφορά, παίρνεις την τύχη σου στα χέρια σου. Συνειδητοποιείς ότι η ένταξη στην ομάδα είναι το μόνο πράγμα που φέρνει αποτελέσματα.
     Ολ΄αυτά τα χρόνια, οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου έχουν ενεργοποιηθεί στην περιβαλλοντική ομάδα που δουλεύει εθελοντικά εκτός σχολικού ωραρίου, τις Παρασκευές,τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες κι όποτε χρειαστεί. Κι όσοι δεν ενεργοποιήθηκαν σίγουρα επηρρεάστηκαν απ΄την ύπαρξή της. Αρκετοί καθηγητές βοήθησαν τη δουλειά μας, η κ. Τσενέ, τωρινή Διευθύντρια προώθησε με κάθε τρόπο τις δράσεις μας, οι γονείς μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν.
     Άλλοτε ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, άλλοτε με την εξοικονόμηση ενέργειας, το δάσος και τις πυρκαγιές, την ποιότητα του νερού,την υπερκατανάλωση. Πάντοτε όμως,φροντίζοντας να μην είμαστε θεωρητικοί αλλά να περνάμε στην πράξη. Έτσι εφαρμόσαμε προγράμματα ανακύκλωσης, κάναμε συχνά καθαρισμούς της αυλής αλλά και της λιμνοθάλασσας του Ωρωπού, επισκεφθήκαμε μέρη της Ελλάδας με οικολογικό ενδιαφέρον,συνεργαστήκαμε με άλλα σχολεία σε εθνικά και διεθνή Δίκτυα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, Κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Εφαρμόσαμε από πέρυσι πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων σε συνεργασία με κατοίκους του Αυλώνα. Προσπαθήσαμε να εξοικονομούμε ενέργεια στο σχολείο και το σπίτι.
     Θελήσαμε να μειώσουμε την υπερκατανάλωση ξαναχρησιμοποιώντας παλιά αντικείμενα(φαινομενικά άχρηστα) και μεταμορφώνοντας τα σε καινούρια για νέες χρήσεις. Φτιάξαμε ένα μικρό κηπάκι, τυπώσαμε ενημερωτικά φυλλάδια,πήραμε μέρος στην εκπομπή οικολογικά ημερολόγια της ΕΤ1 (τίτλος επισοδείου:τίποτα δεν πάει χαμένο, προβολή 6 Μαίου 20011,21:00), κι άλλα πολλά. Για τη δράση μας επιβραβευτήκαμε από το διεθνές δίκτυο eco-schools με έπαινο επιτυχούς συμμετοχής.
      Φέτος ονομάσαμε το προγραμμά μας ΄΄τίποτα δεν πάει χαμένο στον καιρό της κρίσης ή αλλιώς αλλάζω ΜΕ ΚΡΙΣΗ και όχι για την κρίση΄΄.Ασχολούμαστε  με α)ανακύκλωση, β)εξοικονόμηση ενέργειας, γ)κομποστοποίηση, δ)μείωση κατανάλωσης-επαναχρησιμοποίηση-κατασκευές.
      Όταν κάποτε αναρωτιόμαστε ΄΄πώς πάμε, πρέπει να συνεχίσουμε, είναι σημαντικά όσα κάνουμε΄΄, όταν κουραζόμαστε ή στιγμιαία απογοητευόμαστε, αυτό που μας κρατάει ενωμένους κι ενεργούς είναι η συνεχής ροή μαθητών προς την ομάδα. Κάθε φορά και πιο πολλοί κάθε χρόνο και πιο ενθουσιώδεις!
     Μ΄αυτή τη φόρα, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά, ελπίζοντας να συμβάλλουμε, έστω και λίγο, στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, πιό ανθρώπινου, πιο ΄΄πράσινου κόσμου΄΄. Ευχόμαστε με την ίδια διάθεση, επιμονή κι υπομονή να δουλέψετε κι εσείς σ αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι που επιλέξατε! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!

Ελισσάβετ Καρακασίδου
για την περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου